Pastel Boya

Pastel boya, 1800’lü yıllarda sağlıklı pigmentlere sahip boya kalemi üretebilme arayışı ile kırtasiye sektörüne dahil olmuştur. Nitekim bu kapsamda uzun yıllar süren çalışmalardan sonra, mum boya kalemleri üretimine geçilmiştir. Genel olarak üretilen bu boya kalemleri, parafin mumu ve zarar vermeyen renk pigmentlerinden oluşan pastel boyalardır. Pastel boya kalemlerine, boyanın kalitesini artırmak için ek katkı maddeleri de konulabilmektedir.

Pastel boya üretiminin zamanla gelişerek günümüz teknolojisine adapte olması ile farklı ürünler piyasaya sunulmuştur. Boya kalemlerinin boyarken kolaylık sağlayacak yumuşaklıkta, ancak bir darbe aldığında hemen kırılmayacak sertlikte özel bir yapıya ulaşması sağlanmıştır. Pastel boyalar, üreticilerin daha yaratıcı ürün elde etme çabaları ile kağıtta parlaklık bırakan veya kokulu olmak üzere farklı formlarda piyasada bulunmaktadır. 

Pastel Boya Çeşitleri Nelerdir?

Parafin mumu bazlı boya kalemleri olan pastel boyalar; mumun eritilmesi, boyanın eklenerek eriyen muma karıştırılması ve karışımın kalıplanması ile elde edilir. Yaygın olarak yuvarlak şekilde olan pastel boyaların rengini belli etmek için bir kağıt kılıfa sarılması ile boyalar paketlemeye hazır hale gelir. Kullanıma bağlı olarak sivri ucunun bitmesi durumunda kalemtıraş ile açılarak yeniden kullanılabilir. 

Pastel boyaların kullanım amacına yönelik farklı çeşitleri bulunur:

İnce motor becerisine sahip olmayanlar için daha büyük ve bloklu mum boya şekli.
Kırılma olasılığı daha düşük olan, dışında koruyucu plastik katman bulunan ve bir kurşun kaleme benzeyen esnek pastel boyalar.

Kendi içerisinde pastel boya çeşitlerinin farklı şekil ve boyutları bulunabilir.

Pastel Boya Nasıl Kullanılır?

Sanatsal çalışmalarda veya sadece hobiler için pastel boya kullanmak istiyorsanız farklı boyama tekniklerinden yararlanabilirsiniz. Pastel boya kullanımında yararlanacağınız yöntemler şunlardır:
Pastel boya kullanırken açık tonda bir boyama elde etmek istiyorsanız boyayı hafif yatay tutarken hafif bastırarak kullanmanız gerekir. Koyu tonlar için ise boya kalemini bastırarak kullanmanız yararlı olacaktır.
İkinci bir yöntem olarak katman rengi yöntemi ile renklendirmenin pürüzsüz olmasını sağlayabilirsiniz. Tek renkle döşenen bir tabakanın üzerine aynı renkle veya farklı bir renkle ters boyama yapılması ile katman rengi elde etmiş olursunuz.

Pastel boya kullanırken renk şeması kullanmak ve boyaları kullanırken kontrast, çeşitlilik ve doku eklemek, renkleri karıştırma yöntemleri uygulamak bir başka pastel boya kullanım yöntemidir.
Bu yöntemleri kullanarak farklı desen ve renklerde çalışmalar elde edebilirsiniz.

Pastel Boya Ne ile Silinir? 

Elbette ki pastel boyalar en çok çocuklar tarafından kullanılmakta. Dolayısıyla da bazen boyanmaması gereken yerler de boyanmaktadır. Ancak iyi haber şu ki pastel boya ile boyanan yer ısıya maruz kalmadığı sürece boya bir yere bulaşmaz. Ek olarak tercih edebileceğiniz etkili yöntemler var.

Pastel boya bulaşan bir kumaş veya kıyafet kurutucuya atılmaz, ısıtılmaz. Boyanan yüzeyin altına bir kağıt havlu konularak boyanan bölgeye mutfakta kullanılan herhangi bir sıvı yağ sürülür. Bu şekilde en az 15 dakika kadar bekletilir. Yeterince yumuşayan yüzeydeki boya, kredi kartı gibi sert bir malzemeyle kazınır. Ardından mum boyalı bölgenin üzerine fırça yardımıyla bulaşık deterjanı sürülerek bir 15 dakika daha bekletilir. Sonrasında her zaman yapılan yıkama işlemi yapılarak kumaş veya kıyafet boyadan kolayca arındırılabilir.

Pastel boya lekelerini çıkarmak için tek kullanımlık temizlik silgilerini kullanmak; eğer boya, duvar gibi yüzeylerde ise işe yarayacaktır. Aynı zamanda pastel boyayı silmek için beyaz sirke, jel olmayan diş macunu ve karbonat gibi malzemelerden de yararlanılabilir.

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR