Dolma Kalemler

Günümüzde özellikle resmi mecralarda kullanılması tercih edilen dolma kalem çeşitleri, en basit tanımı ile genellikle su bazlı mürekkep haznesine sahip bir uçlu kalemdir. Ancak bu kalemlerin mürekkep haznesinden bir kanal yolu ile uca akan mürekkep, yer çekimi ve kılcallık sayesinde sayfaya akar. Bu özelliği ile tükenmez kalemlere de benzer ancak dolma kalemler daha seçkin ve yazıyı kaliteli kılma özelliği ile diğer kalemlerden ayrılır. 

Yapısal olarak dolma kalemler, bir mürekkep deposu, genellikle paslanmaz çelikten yapılmış bir uç ve mürekkebi uca ileten bir akıntı kanalı sisteminden ibarettir. Daha kaliteli bir yazım sunan dolma kalemler, bu nedenle mektuplarda, resmi yazı ve imzalarda, fotoğraf notlarında tercih edilir. Kaliteli olması, yazının zaman içerisinde solmaması, dağılmaması anlamına da gelmektedir. Bu nedenle dolma kalem tasarımları da genellikle aynı resmiyette ve kalitede yapılır. 

Dolma Kalem Çeşitleri Nelerdir?

Dolma kalem seçiminizi yaparken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır. Hangi amaçla kullanacağınız bunlardan biridir. Örneğin bir imza atmak istediğinizde kalın uçlu bir dolma kalem tercih etmemelisiniz. Aksi takdirde imzanızdaki çizgiler birbirine girebilir ve imzanız anlaşılamaz hale gelebilir. Bu gibi problemler yaşamamanız için dolma kalem çeşitlerine göz atmakta fayda var. 

  • B
  • BB 
  • BB 3B 

En ince uçlu kalemden en kalın uçlu kalemlere göre sıraladıklarımızın dışında, bazı dolma kalem çeşitleri ise uç tipi ile alakalıdır. Bu solak ve sağlak insanlara özel çeşitleri, kalem tutarken eğimli kullanıma özel çeşitleri kapsar. 

OM ve OB çeşitleri. (Kullanım tercihine göre uçları sağa ya da sola eğimlidir. Yazarken kalemi eğimli kullanan insanlar için tasarlanmıştır.)

RO ve LO çeşitleri. (Uçları terstir ve sağa doğru eğimlidir. Kalemi döndürerek kullanan solaklar için uygundur. Sağlak insanların solaklara göre daha fazla olması bu dolma kalem çeşidinin daha az tercih edilmesine neden olmuştur.)

LH çeşidi. (Solak uçludur. Solaklar için tasarlanan en kaliteli çeşittir.)
Seçeceğiniz bu çeşitler arasında size göre doğru dolma kalemi, el yapınız, yazma şekliniz, kullanım amacınıza bağlı olarak karar verebilirsiniz.

Diğer bir çeşit türü olarak ise modelleri bakımındandır. 

  • Pistonlu
  • Kartuşlu
  • Dönüştürücülü

Bu modellerin birbirinden ayrıldıkları nokta mürekkep haznesinin uça aktarım yolu ile alakalıdır. 

Dolma Kalem Nasıl Kullanılır?

Teknoloji her ne kadar ilerlese de günümüzde el yazısını tercih eden insanların sayısı azımsanacak gibi değildir. Bu nedenle dolma kalemlere olan ilgi de bir o kadar yoğundur. Farklı kullanım amaçlarına hizmet edebilen çeşitleri de olduğu için bu kalemler, kullanıcısına büyük bir konfor sağlar. 

Dolma kalem kullanırken bastırarak kullanmamaya özen gösterilmelidir. Bu istediğiniz performansı kötü etkileyebilir. Hafifçe uygulayacağınız basınçlar, çizimlerinizin kalınlaşmasını sağlayacaktır. Yapısı bakımından genellikle el yazısı için tercih edilen dolma kalemler kullanılırken kâğıttan çok fazla kaldırılmamalıdır. Eğer el yazınız yeterince hızlı değilse yine kalemi çok fazla bastırmamaya özen göstermeniz gerekir. Böylece mürekkep kâğıda akmaz ve kirlilik yaratmaz. 

İşiniz bittikten sonra kalem kapağını kapatmayı ihmal etmeyin. Aksi takdirde mürekkep akabilir, çantanıza veya cebinize zarar verebilir.

Dolma Kalem Nasıl Doldurulur?

Kartuşlu dolma kalemlerinde biten kartuş, kalemin kartuş noktasından çıkarılır ve yerine yeni kartuş takılır. Pistonlu dolma kalemlerinde direkt olarak mürekkep şişelerinden, kalem içerisindeki akıntı kanalına mürekkep dökülür. Dönüştürücülü dolma kalemlerinde ise dönüştürücü kartuş için hazırlanan kısma takılır ve döndürüldükçe bir şırıngaya benzer şekilde mürekkep şişesinden ihtiyaca uygun çekimi yapar. 

Bütün bu doldurum sürecinde parçaları uygun ve sıkı şekilde geri birleştirdiğinize emin olmanız gerekir. Aksi takdirde mürekkep elinize, kâğıdın çeşitli bölgelerine ya da kıyafetlerinize zarar verebilir.

Dolma Kalem için Hangi Mürekkep Kullanılır?

İçerdiği madde bakımından su bazlı ve demir bazlı olmak üzere iki adet mürekkep çeşidi vardır. Her mürekkep bütün dolma kalemler için uygun değildir. Örneğin, demir bazlı bir mürekkep çeşidi kimi dolma kalemlere kalıcı hasar verebilir. Bu nedenle dolma kalem türüne göre bir mürekkep tercihi yapılmalıdır. 

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR